4
با استاندارد زندگی کن:

امروز به دانستنی هایی در باره آب میوه ها می پردازد تا آگاهی مردم ارتقاء یابد.

  • کد خبر : 7334
  • ۲۷ آبان ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۸
امروز به دانستنی هایی در باره آب میوه ها می پردازد تا آگاهی مردم ارتقاء یابد.
چکاوک نیوز_تولید و مصرف آب میوه در سال‌های اخیر در کشور ما افزایش چشمگیری داشته است. در حال حاضر میانگین سرانه مصرف آب میوه در ایران ۳ لیتر در سال است و حدود ۷۰ واحد تولیدی در نقاط مختلف کشور آب میوه و فرآورده‌های آن را تولید می‌کنند. بسیاری از این واحدها با توجه به تغییرات فصلی و تنوع میوه، آب میوه را طی فرایندهای صنعتی دیگر فرآوری و تغلیظ می‌کنند که به آن افشرده و یا کنسانتره ی آب میوه می‌گویند؛ سپس در سایر فصول در همان واحد و یا واحدهای دیگر با افزودن آب، آن را به غلظت طبیعی آب میوه می‌رسانند و پس ازپاستوریزاسیون بدون افزودن مواد نگهدارنده بسته‌بندی می‌کنند.

انواع مختلف آبمیوه

به گزارش چکاوک نیوز، به نقل از معاونت استاندارد سازی و ترویج اداره کل استاندارد استان کرمانشاه: آبمیوه دارای انواع مختلف به شرح زیر می‌باشد:

آبمیوه ۱۰۰ % طبیعی Natural Fruit Juice

فرآورده‌ای است کاملاً طبیعی که از فشردن درون بر میوه ی تازه، سالم و رسیده و یا از رقیق کردن افشرده ی آب میوه (کنسانتره ی آب میوه) با آب به دست می‌آید.

نوشابه میوه‌ای Fruit Drink

فرآورده‌ای است که از مخلوط کردن آب میوه با آب و شکر به دست می‌آید حداقل آب میوه مورد استفاده در نوشابه میوه‌ای از ۵ تا ۲۰ درصد) بسته به نوع آب میوه( متفاوت است.

نکتار میوه Fruit Nectar

فرآورده‌ای است که از مخلوط کردن آبمیوه با آب، شکر و یا بدون شکر به دست می‌آید و ممکن است حاوی قسمت‌های گوشی میوه (به صورت برش میوه و یا ذرات بسیار ریز باشد) حداقل آب میوه مورد استفاده در نوشابه‌های میوه‌ای از ۲۰ تا ۵۰ درصد (بسته به نوع میوه) متفاوت است.

استاندارد اجباری چیست؟

استانداردی است که اجرای مقررات آن در کشور برای تولید داخلی، صادرات و واردات اجباری است . تولید، توزیع و فروش فرآورده‌های مشمول استاندارد اجباری با کیفیت پایین‌تر از استانداردهای ملی کشور دارای جزای نقدی و حبس از یک ماه تا دو سال می‌باشد. در مورد فرآورده‌های دارای علامت استاندارد ایران که کیفیت غیر استاندارد دارند، با شکایت مشتری و اثبات موضوع، خسارت، تماماً توسط تولید کننده و یا فروشنده به مشتری پرداخت خواهد شد.

استاندارد آب میوه

آب میوه و فرآورده‌های آن مشمول مقررات استاندارد اجباری است. اولین استاندارد آب میوه( آب پرتقال )از سال ۱۳۶۷ و دیگر انواع آب میوه و فرآورده‌های آن از سال ۱۳۷۲ مشمول مقررات استاندارد اجباری شده است.

بنابراین رعایت کلیه مقررات استاندارد برای انواع مختلف آب میوه‌های تولید داخلی، وارداتی و صادراتی الزامی است. در جدول ۱ فهرست استانداردهای آب میوه و فرآورده‌های آن آورده شده است.

ارزش تغذیه‌ای آب میوه‌ ها

آب میوه ی کاملاً طبیعی( بدون آب و شکر افزوده شده) منبع غذایی مناسبی برای جایگزینی مایعات از دست رفته بدن است. ۸۰ تا ۹۰ درصد آب میوه را آب تشکیل می‌دهد و دارای اسیدهای آلی مختلف ( مالیک، سیتریک، تارتاریک) و مواد قندی طبیعی( ساکارز، گلوکز و فروکتوز) می‌باشد. آب میوه‌ها منبع بسیار خوبی از مواد آنتی اکسیدان( ویتامین C، کارتونوئیدها، فلاوونوئیدها) و منبع خوبی از پتاسیم و اسید فولیک هستند.

آنتی اکسیدان‌ها موادی هستند که با کاهش استرس اکسیداتیو( آسیب سلولی ناشی از اکسیژن) باعث کاهش ابتلا به سرطان می‌شوند. میانگین میزان کالری و مواد قندی هر لیوان( ۲۴۰ میلی‌لیتر) آب میوه به ترتیب از حدود ۵۰ تا ۱۲۰ کیلو کالری و ۱۲ تا ۳۰ گرم درصد بسته به نوع آب میوه و فراورده‌های آن متفاوت است.

مسمومیت میکروبی ناشی از مصرف آب میوه‌ها

آب میوه‌ها به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد اسیدهای آلی دارای PH پایین هستند. با توجه به اسیدی بودن این فرآورده‌ها و همچنین انجام فرایند پاستوریزاسیون، مسمومیت میکروبی ناشی از آنها به ندرت اتفاق می‌افتد.

موارد مسمومیت گزارش شده آب میوه‌ها بیشتر مربوط به آب میوه‌های غیر پاستوریزه است.

فساد آب میوه‌ها

فساد آب میوه‌ها در موارد ناکافی بودن فرایند حرارتی، آلودگی بیش از حد مواد اولیه و تجهیزات و نامناسب بودن بسته‌بندی فرآورده اتفاق می‌افتد که معمولاً با ایجاد طعم و بوی نامناسب و در مواردی تولید گاز و الکل در فرآورده همراه است.

زمان ماندگاری آب میوه‌ها

با توجه به نوع فرایند مورد استفاده در تولید آب میوه و فرآورده‌های آن و همچنین نوع بسته‌بندی، مدت زمان ماندگاری، انواع مختلف آبمیوه از حدود ۵ تا ۱۲ ماه متفاوت است.

نکات مهم برای تهیه و مصرف آب میوه

۱- بهتر است آب میوه ی کاملاً طبیعی( %۱۰۰ طبیعی) را که به آن شکر افزوده نشده است، تهیه و مصرف کنید.

۲ – هنگام تهیه آب میوه، باید از سالم بودن بسته‌بندی اطمینان یابید .بسته سالم دارای ظاهری طبیعی با درزبندی سالم، بدون بادکردگی، نشتی و یا زنگ زدگی است.

۳- هنگام تهیه آبمیوه به مشخصات درد شده روی بسته‌بندی که برای آگاهی مصرف کننده است توجه کنید.

این مشخصات باید کامل باشد و شامل ترکیبات تشکیل دهنده حداقل آبمیوه محتوی بر حسب درصد، نام و نوع آبمیوه، نام و نشانی کامل تولید کننده، شماره پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضای مصرف است.

۴- دمای مناسب برای نگهداری آبمیوه دمای ۵ تا ۲۰ درجه سلسیوس است.

۵- پس از باز کردن بسته آبمیوه وجود وضعیت غیر عادی در فرآورده( مانند بوی ترشیدگی، کف آلود بودن و تغییر رنگ) نشانگر فساد میکروبی و یا شیمیایی آبمیوه است.

۶- پس از باز کردن بسته آبمیوه، باقیمانده آن را می‌توانید در همان بسته در یخچال حداکثر به مدت ۷ تا ۱۰ روز نگهداری کنید.

در مورد آبمیوه‌های بسته‌بندی شده در ظروف فلزی بهتر است باقیمانده آن را پس از انتقال به ظرف شیشه تمیز با درپوش مناسب در یخچال نگهداری کنید

مراحل چگونگی تهیه این استاندارد ملی از پایگاه اطلاع رسانی سازمان:

مراجعه به سامانه تدوین استاندارد ملی به آدرس: https://ison.inso.gov.ir/

قسمت فهرست استانداردهای ملی ……. جستجو در فهرست استانداردهای ملی ….. ثبت شماره و یا موضوع (خلاصه عنوان استاندارد مورد نظر)…… دانلود استاندارد ذخیره یا پرینت.

حتما قبل از خرید آب میوه ، به نشان استاندارد و کد ده رقمی ذیل نشان استاندارد توجه کنید و با ارسال کد ده رقمی به سامانه پیامکی ۱۰۰۰۱۵۱۷ می توانید از اصالت و اعتبار نشان استاندارد، اطمینان حاصل نمایید.

لینک کوتاه : https://chakavaknews.ir/?p=7334

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.