کتاب تاریخ حقوق ایران، تالیف پروفسور حسن امبن از حقوقدانان جهانی نام ایران، کتابی است که هر علاقهمند به تاریخ تمدن و فرهنگ ایران و به ویژه عدالت و حاکمیت قانون باید آن را بخواند.
کتاب تاریخ حقوق ایران از آثار جاویدانی است که پیشینه تمدن، قانونمندی، نظم عمومی، دادگری و دادگستری در حوزه وسیع ایران تاریخی را از آغاز تمدن بشری تا قرن اخیر نشان میدهد. این کتاب اخیرأ به چاپ چهارم رسید.
کتاب تاریخ حقوق ایران، نوشته پروفسور سیدحسن امین، حقوقدان، فیلسوف، مورخ و ایرانشناس میگوید که مرز توحش یعنی قانون جنگل با تمدن و زندگی مدنی داشتن قوانین و قواعد رفتاری با ضمانت اجرای حقوقی و کیفری است.
این کتاب مرجع، تاریخ حقوق ایران قبل و بعد از اسلام را به نحو مبسوطی، از منابع متفاوت حقوقی، تاریخی و ادبی، استخراج و تبیین و تشریح کرده است.
این کتاب، به مثابه مهمترین در سنامههای تاریخ حقوق ایران، مرجعی مستند برای مراکز دانشگاهی و پژوهشی، محسوب میشود که تاریخ حقوق در ایران و پویشهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مرتبط با نظام حقوقی و قضایی ایران را، از دوران آغاز یکجانشینی به شرح اساطیر و بعد شهرنشینی ایرانیان و استقرار حکمرانی قانونمند دولت عیلام و عصر آریاییان تا پایان عصر پهلوی را تحقیق و بازنمایی کرده است.
در این کتاب، جایگاه روند تحولات قضایی، حقوقی و مالیه عمومی در مراحل گوناگون تاریخی به سلسله مراتب زمانی، مورد بررسی قرار گرفته است و به چگونگی شکلگیری مفهوم عدالت و دادورزی بین اقوام ایرانی و اجرای آن توسط حکام، از پیدایش نظام حقوقی، ساختار قضایی و آییندادرسی و رخدادهای مهم حقوقی، شامل اسناد وشواهد تاریخی، تحقیق و کنکاش شده است.
آخرین ویرایش کتاب تاریخ حقوق ایران، در ۱۶ بخش و ۸۸۸ صفحه، در سال ۱۴۰۱ خورشیدی، منتشر شده است. این اثر کوشش میکند تا مهمترین وقایع و میراث گرانسنگ علمی و عملی پیشینیان را در قلمرو حقوقی، به نسلهای ایران امروز، منتقل سازد و خوانندگان را نسبت به روند تحولی و افت وخیز جایگاه عدالت و حقوق و تشکیلات قضایی در ایران، به روشهای آکادمیک و پژوهشگرانه، آگاه نماید.
تاریخ حقوق ایران تالیف پروفسورامین استاد دانشگاه گلاسگو کلدونین و وکیل دادگستری در ایران و انگلستان، از انتشارات دایرهالمعارف ایرانشناسی است و علاقهمندان به علم حقوق و تاریخ تحولات عدالت در ایران، میتوانند این اثر را از کتاب فروشی گنج دانش، روبروی دانشگاه تهران، اول خیابان ۱۲ فروردین و همچنین انتشارات بعثت در ضلع غربی دانشگاه تهران، خیابان ۱۶ آذر تهیه یا در کتابخانههای دانشگاهی مطالعه کنند.